Lås upp iPhone 3G med RebelSIM

På sistone har det pratats mycket om SIM-upplåsningskort/SIM-adapters som låser upp iPhone 3G (Slipp Telia eller använd din importerade iPhone 3G i Sverige).

Men vad är då ett SIM-upplåsningskort?

Det är ett väldigt tunt “extra-kort” som man placerar mellan SIM-kortet och telefonens simkortsläsare. Detta “extra-kortet” lurar sedan telefonen att det sitter ett godkänt SIM-kort i – vilket gör att du kan använda din iPhone 3G med vilken operatör som helst. Detta är den enda lösningen för att låsa upp iPhone 3G nu – då en mjukvaruupplåsning inte finns tillgänglig än. Detta kortet påverkar varken hårdvara eller mjukvara.

Det finns en hel rad olika SIM-upplåsningskort till iPhone 3G.

Kända SIM-upplåsningskort:

 • RebelSIM
 • i-SmartPhone 3G Sim Unlock Card
 • TurboSIM
 • StealthSIM

Vi fick ett RebelSIM skickat från vår forumsanvändare Lindhardsen som är “representant” för RebelSIM i Sverige. Rebelsim sägs vara ett av de stabilaste SIM-upplåsningskorten ute. Vi har testat kortet med operatörerna Tre, Tele2 (Comviq) och Telenor och tänker dela med oss av våra intryck. Helt enkelt för att kolla om det gör vad det utger sig för.

RebelSIM kräver att telefonen är aktiverad eller jailbreakad innan användning!

RebelSIM

RebelSIM kommer i en liten plastlåda.

test

Här har vi RebelSIM-kortet! Extremt tunt.

ta_ut_sladen

Vi börjar med att ta ut SIM-släden med verktyget som följer med iPhone 3G.

iphone_sladen

SIM-släden

iphone_sladen_2

RebelSIM monterat i SIM-släden.

Ett vanligt SIM-kort från operatören Tre.

klippa_i_sim_kortet

Man måste klippa ett hål i SIM-kortet för att RebelSIM-chippet ska få plats, till skillnad från t.ex. i-SmartPhone Unlock Card där man slipper detta. Vi gjorde detta med en anpassad “klippare” från RebelSIM som gör ett perfekt hål. Men det går nog också bra med en vanlig sax eller hålslagare.

3_kort

Tre-kortet färdigklippt och monterat i SIM-släden.

En bit tejp så att "delarna" ska sitta fast och inte fastna i telefonen när man ska kör in/tar ut SIM-släden ur iPhonen. Detta är rekommenderat!

Nu är allt på plats och det är bara att stoppa tillbaka SIM-släden i iPhonen. FreeMyPhone.se (Lindhardsen) som säljer RebelSIM i Sverige har väldigt trevliga instruktioner för att montera RebelSIM i din iPhone 3G.

Vår iPhone 3G kör med firmware 2.1 och är låst till Telia.

När vi stoppa tillbaka SIM-släden i iPhonen så hittade telefonen SIM-kortet direkt och frågade efter pinkoden då SIM-kortet var låst.

Bild 1: Efter vi matat in pinkoden fick vi först ingen täckning alls som ni kan se i bilden ovan.

Bild 2: Efter ca 2-3 minuter fick vi full täckning och operatören 3 poppade upp. Det gick utmärkt att ringa/SMSa samt att ta emot samtal. Första gången tar det dock en stund innan den hittar nätet. Sedan tar det ca 15-20 sek vilket är riktigt bra! Om ni inte får in någon operatör så prova att starta om telefonen.

Nu ville vi ut på nätet och surfa via 3G för att se hur den klarar det. För att göra det var man först tvungen att aktivera Data-roaming via inställningarna i iPhone:

Inställningar -> Allmänt -> Nätverk -> Data-roaming

Sedan måste man starta om telefonen.

3guide_3g_tackning

Efter omstarten så poppade 3G-ikonen upp, och det var inga som helst problem att surfa via 3G. Bra täckning och det gick ganska fort.

Lite hastighetsmätningar mellan Tre, Telenor och Comviq! Tre vann dock 😉

Telenor Speedtest

Tre Speedtest

Comviq SPeedtest

Comviq Speedtest

Synka med iTunes

För att kunna synka din iPhone med iTunes måste du först sätta iPhonen i flygplansläge, annars klagar den på ogiltigt SIM-kort.

Inställningar -> Flygplansläge

Slutsats

Allt som allt är vi nöjda med RebelSIM, vi har dock bara testat kortet under en kort period. Det är stabilt och tappar inte täckningen under samtal – vi har inte haft några problem faktiskt!

RebelSim erbjuder bl.a. en programmerare, så att man kan uppdatera sitt rebelkort själv, när RebelSim släpper nya firmware versioner. T.ex. om det finns en bugg, eller om Apple i framtiden spärrar för detta sätt att kringgå operatörslåset.

Köpa RebelSIM

Lindhardsen i vårt forum säljer dessa i webbutiken för 250 kr. (Skicka honom ett PM via forumet eller gå direkt in på FreeMyPhone.se). Han är väldigt trevlig och hjälper dig gärna med problem som kan uppstå. Beställer du kortet före kl 16 så har du det i brevlådan dagen efter. Alla läsare på iPhoneinfo.se får 30 kr rabatt genom att ange rabattkoden “iphoneinfo” när ni beställer.

Fördelar med RebelSIM:

 • Stabilare (bra täckning och tappar inte kontakten)
 • Slipp Telia
 • 7 dagars pengar-tillbaka-garanti om du inte är nöjd
 • Uppgraderingsbart (om Apple skulle lägga in någon spärr i framtida firmwares)
 • Relativt billigt
 • Påverkar varken hårdvara eller mjukvara

Nackdelar:

 • Man måste klippa i SIM-kortet (går dock smidigt med klipparen man får med)
 • Måste in i flygplansläge i iPhonen för att synka med iTunes (är dock så med alla kort vad vi vet)
 • Telefonen måste vara aktiverad eller jailbreakad innan användning

Någon av er som använder RebelSIM som kan dela med er av era erfarenheter? 🙂

Vi har en dedikerad forumstråd för RebelSIM i forumet: RebelSIM – simupplåsning med garanti!

Har ni frågor angående RebelSIM så kan Lindhardsen svara på dom i kommentarerna nedan.

October 2nd, 2008|Categories: iPhone 3G, Låsa upp iPhone|

191 Comments

 1. Sara December 12, 2008 at 10:24

  Lindhardsen! Du verkar ju vara en toppenkille 🙂 Så hjälp mig nu 😉

  Jag tänkte köpa iphone hos Telia med deras kontantkort. Tänkte sen dra till Australien i ett år. Fungerar Rebel-kortet även med operatörer i oz?? Kan det bli några problem?

  Har försökt förstå mig på utvecklingen ni alla diskuterar på denna sida, vad är det senaste just nu? Verkar som ni skriver sjukt mycket om olika versioner hit och dit och jailbreaka och grejer…

  ps. Jag är 5 år ds.

 2. hampus December 12, 2008 at 11:01

  SARA, detta svar blir otroligt lätt. Australien är ett av möjligen 5 ställen i världen (ytterst få) där man kan köpa en iphone 3g HELT operatörsolåst, vilket innebär att du inte ens behöver ett rebelsim. Du tar med ditt simkort med den operatördu har (om du ska använda denna i australien) köper en iphone i australien (ps! dubbelkolla noga med försäljaren så att iphonen du köper är helt operatörsolåst). Sedan stoppar du bara i ditt simkort du har tagit med och så fungerar det direkt…helt utan “fakesimkort” eller behov av annan lösning. så du ska till 100% köpa iphonen först när du kommer dit.

  • Sara December 12, 2008 at 11:59

   Tack så hemskt mycket för det snabba svaret! Dock kommer jag inte använda ngt simkort från en svensk operatör utan skaffar troligen ett simkort från ngn operatör där nere med en bra deal (vilket jag antar inte ska spela ngn roll, vilket simkort jag sätter i?).

   MEN nr 1 – att köpa en telefon utomlands är för mig ett osäkert kort. När jag kommer hem har jag ingenstans att vända mig om telefonen krånglar och jag vill ha service. Jag har inte den svenska reklamationsrätten på 3 år och troligen inte samma regler öht angående garantier och service. Vad tror ni om det…. För er grabbar kanske det inte är några problem, då ni kan fixa alla fel själva. Men för mig är det en viktig trygghet att jag vet att jag kan vända mig någonstans med telefonen. Men kanske kan ni ställa upp då??? 😉

   MEN nr 2 – Vad kostar Iphone i Australien?

   Tack!

 3. Markuzzza December 13, 2008 at 07:54

  Hej!

  Vilken underbar support på denna sida. Har en fråga ang HELT olåsta Iphone 3G.
  Ni nämde att den går att köpa på ca 5 ställen runt om i världen. Är Italien ett av dom länderna?

  Mvh M

 4. hampus December 13, 2008 at 11:27

  aaaa

  • Sara December 13, 2008 at 15:32

   Hallo! Jag fick inte svar på mitt senaste inlägg 🙂

   Fråga 1: Tror ni att jag kan få samma service från Apple oavsett vart jag köpt min iphone? Dvs, om jag köper min iphone i Australien, kommer hem till Sverige och den så småningom börjar krångla – kan jag lämna in den till någon Apple-återförsäljare i Sverige?

   Fråga 2: Har ngn koll på vad iphone kostar (olåst) i Australien?

   Trevlig helg!!!

   • hampus December 13, 2008 at 15:48

    ska ge dig ett svar, i förhållande till hur jag ser på saken.

    1) Börjar telefonen krångla, så har du en viss period garanti hos apple, där du köpte den. Alternativet är då att skicka den till australien i detta fallet. Men saken är den att i Sverige har vi såpass många “tekniknördar” och otroligt duktiga tekniker, vilket innebär att det finns och kommer alltid finnas butiken och företag i Sverige dit du kan vända dig och du får framtida problem med din iphone. I detta fall så kommer det ju dock självklart att kosta dig en liten summa. Men somsagt annars skickar du den till australien. tar tid, kostar frakt..men men

    anledningen till att jag dock fortfarande tycker att du till 100% ska köpa telefonen i autralien om du ändå ska dit är pga att telia har försäljningsrätten på iphones i sverige (än sålänge). Utgår vi ifrån att din iphone strular (hårdvarustrular) så kommer du ändå få ett helvete med telia, pga allmän kass service. Mjukvarufel (de oftast förekommande felen) står inte telia för i garantin, vilket innebär att du ändå få vända dig till en “nörd” om detta skulle inträffa. Ska du använda en telefon i autralien så är det även enda alternativet att köpa den där, pga att en teliaköpt iphone endast i princip går att använda felfritt med telia.

    Kortfattat den slutsatsen jag vill komma till är att även om du inte har lika lätttillgänglig “garanti” i Sverige ifall du köpt din iphone i autraslien, så kommer du att tjäna på att köpa telefonen där då du kan använda den här i sverige med vilken operatör du vill utan problem sedan (vill du ha telia som operatör i sverige, så ska du köpa den där, men vem vill ha telia, frivilligt..?!) du kommer att kunna få hjälp av “nördar” i Sverige med problem som möjligen uppkommer med din iphone…både hårdvarufel som mjukvaru……samt att telias “garanti” är att räkna bort pga att den är för krånglig…

    2) en iphone i australien kommer nog ungefär motsvarande kontantbetalning från telia och man räknar ut sammanlagda avbetalningskostnaden…

    köp i autralien 100%

    så tycker jag….finns självfallet många som skulle gjort annat..

    • Sara December 13, 2008 at 16:00

     Hampus, tack för ditt svar! Du har övertygat mig, det får bli ett köp i australien. Då slipper jag ju köpa RebelSIM också. No worries alltså.

     Och förresten, nu litar jag på att du kan hjälpa mig om jag får krångel 😉 Eller du kanske inte är en sån nörd du talar om?? Hehe.

     Tack så otroligt mycket för hjälpen, ha en underbar jul och ett gott nytt år.

     Sara

   • Lindhardsen December 13, 2008 at 15:52

    1: Nej, du får inte samma service från Apple. De erbjuder inte world-wide garanti på Iphone 🙁

    2: På denna siden kan du se vilka som säljer Iphone i Australien (och resten av världen): http://store.vodafone.com.au/iphone/ – Du hittar Vodafones erbjudanden här: http://store.vodafone.com.au/iphone/

    Ha så kul i Australien!

    • Sara December 13, 2008 at 16:02

     Tack du med Lindhardsen! Kanske kan du hjälpa mig annars, om jag får problem 😉

     So long dudes!!

    • Sara December 13, 2008 at 21:07

     Hej igen! Tack för all hjälp ni har gett mig tidigare… Men jag behöver lite mer hjälp om ni kan och vill…

     Jag var inne och kollade på alla återförsäljare av iphone i Australien, och jag tycker det verkar som man endast kan köpa Iphone med ett abonnemang som man är bunden till typ 12 mån… Jag vill ju som sagt inte bli bunden. Jag har lite svårt att tyda deras “offers” på hemsidorna…

     Kan man inte bara köpa mobilen kontant och sen bara ett slags kontantkort eller något? Eller hur menade ni med att man kan köpa Iphone operatörsfritt i Australien? Hm.. måste ju vara säker.

     Tack på förhand!

 5. Lindhardsen December 13, 2008 at 21:57

  Sara!

  Enligt länken till Apples hemsida jag skickade tidigare, så är telefonerna operatöslåste, men du kan betala ett fee för att få dom att ta bort operatörslåset. Hur det fungerar i praktiken har jag ingen koll på alls. Det får du nästan själv ta reda på (eller lita på att Hampus är en expert på detta 😉 )
  Men var de tinte så att du skulle vara därborta i ett år? I så fall gör det väl inget att den är låst i ett år, om du kan få ett bra abbonemang tillsammans med telefonen???

  • Sara December 13, 2008 at 22:19

   Ah, jo sorry. Jag menade 24 månader 🙂 12 månader är ju absolut helt ok. Men på de flesta sidor står det 24 månader… Men om det går att köpa sig loss från det så är det ju lugna puckar. (om det inte kostar en hel förmögenhet…)

   Hampus, vad tror du??

 6. Musse December 19, 2008 at 12:23

  Har ingen kommit på hur man låser upp 2.2 ?? Fan det börjar bli surt att det dröjer så långt..

 7. Mikaela December 30, 2008 at 14:51

  hej hej!

  Jag har varit inne och läst på flera olika forum nu om allt det här med upplåsning med rebelsim och allt va det heter, men är själv inte så insatt i vad som funkar bäst och det här med jailbraking m.m.

  Men i alla fall så köpte jag en iphone 3g, låst till telia i förra veckan på tradera och får hem den nu denna veckan och vill ju gärna att den ska gå att använda då såklart 🙂
  jag har just nu telenor och vill gärna fortsätta att använda det, och iphonen är uppgraderad till 2.2, så nu undrar jag hur jag gör för att kunna låsa upp den på bästa sätt? 🙂

  uppskattar alla svar 🙂

  MVH Mikaela

 8. hampus December 31, 2008 at 11:39

  sorry Mikaela, men firmware 2.2 fungerar inte än i dagsläget att låsa upp korrekt fungerande eller fullständigt. Bara att göra som mig, vänta någon månad tills det förhoppningsvis kommer en fungerande lösning, använda din iphone som ipod sålänge.

 9. Pelle January 2, 2009 at 13:37

  @hampus: Har släppts en upplåsning för jailbreakade telefoner av iphone dev team nu. Försöker själv testa den med tydligen har quickpwn inkompatibiliteter med unibody macbooks och/eller os x 10.5.6 :/ Ska gå att arbeta runt dock.

  • Mikaela January 2, 2009 at 13:41

   men fungerar den upplåsningen om man redan har 2.2 i telefonen utan att ha jailbreakat? har för mig det skulle släppas upplåsning under nyår, men har inte sett eller hört något mer om det..

   är det någon som fått reda på något nytt på den fronten kanske? 🙂

   och tack för alla svar jag fått hittils också förresten 🙂

   • Pelle January 2, 2009 at 13:53

    Kolla här:
    http://blog.iphone-dev.org/post/67797811/dont-eat-yellowsn0w

    Man kan jailbreaka telefonen med både windows och mac och när man har jailbreakat telefonen kan man nu också låsa upp den – släpptes som du säger nu vid nyår

    • Mikaela January 2, 2009 at 13:57

     tack Pelle 🙂 då hänger jag med lite mer 😉

     men jag är fortfarande lite osäker och okunnig på det där med jailbraking.. hur jailbrakar man och är det ett måste att göra det för att kunna låsa upp den nyaste firmwiren 2.2?

     det har inte kommit ut några nya rebelsimkort eller så annars?

  • Lindhardsen January 2, 2009 at 13:44

   Har du problem med nya Macbook och Jailbreak, så kolla in lösningen här:
   http://www.hackint0sh.org/forum/showthread.php?p=374065

   • Mikaela January 2, 2009 at 13:50

    tack, men om man inte har en mac då?

   • Pelle January 2, 2009 at 14:31

    Tack Lindhardsen – det fungerade! Tyvärr verkar Yellowsn0w 0.9.4 inte vilja fungera med mitt Tele2 SIM-kort nu när jag väl fått det installerat :/

    • Mikaela January 2, 2009 at 16:52

     hej pelle!

     var också inne på den länken som Lindhardsen tipsade med 🙂

     men hur laddar man hem Yellowsn0w?

    • Pelle January 2, 2009 at 17:14

     @mikaela: Du jailbreakar din telefon med QuickPwn som du hittar här: http://thepiratebay.org/user/iphonedev/

     Sedan lägger du i Cydia, som då finns som ett program på din iPhone, till repositoriet för Yellowsn0w som du finner länk till på sidan jag länkade till ovan. När repositoriet lagts till kan du söka upp Yellowsn0w via Cydia och installera det där.

 10. Mikaela January 2, 2009 at 17:17

  tack så mycket för all din hjälp Pelle 🙂

  ska försöka klura ut detta nu med din beskrivning 🙂

 11. waldo January 2, 2009 at 18:48

  Hej
  Jag är trött på alla meddelanden om att det finns nya kommena tarer här på sidan. Jag har blockerat ett antal gånger och även fått bekräftelse men det verkar inte hjälpa eller vara aktiv. Meddelande fortsätter att strömma in på mitt mail. Har även mailat utan resultat.
  Tacksam om du kan ta bort mig från aviseringen om nya kommentarer.
  Mvh
  Waldo

 12. diego January 9, 2009 at 03:34

  rebelsimcard funkar inte,jag varnar er dom funkar inte slösade nästan 600kr på massa grejer som man va ”tvungen” att för att kunna låsa upp, men tro mig det är inte värt det om ni vill bli rånade på era pengar,som sagt väldigt arg o besviken på rebel,köp inte det

 13. rex March 3, 2009 at 17:54

  Hej ha köpt en iphone 3g köpte till ett rebel simcard,nya no cut versionen! fast får det inte och funka, har försökt me allt, någon som ha varit me samma sak.tips???
  skicka svar till kastratis@hotmail. com tacksam fö svar

 14. johannes karademir March 31, 2009 at 18:17

  hejsan jag har frågat på många internetsaiter men får inga svar så jag undrar ,vart kan man köpa rebel-sim för upplåsning av iphone 3g?

  • Rex March 31, 2009 at 20:57

   kolla på tradera, jag köpte därifrån!fast de funkar inte om du har 2.2.1
   funkar inte på min

 15. Jan March 31, 2009 at 21:24

  Köp från den svenska återförsäljaren: http://www.unlockandload.se – då kan du få support om något skiter sig!

 16. sirvan April 9, 2009 at 20:05

  Så jag som har ifone måste köpa massa saker för att den ska funka med Parlino eller Comviq?

  • Pelle April 10, 2009 at 13:02

   Bara om du har iPhone 2.2.1 eller nyare – annars räcker det att du jailbreakar den och installerar yellowsn0w

   • sirvan April 10, 2009 at 16:34

    Jo, jag har nog den senaste för jag installerade Anananas programmet som jailbreakar och så men det funkade inte…min telefon är låst till telia. Iphone-3g. Då måste jag vänta innan det har gått eller hur?

 17. Flipper April 21, 2009 at 20:54

  Kan inte ta imot sms eller inkommande samtal med Rebel sim card i min Iphone

  Har installerat mitt Rebel kort igår och då fungerade inkommande sms men så fort någon har ringt 1 samtal efter man Jailbreakat har så slutar inkommade sms och inkommande samtal att fungera.

  Jag har letat förbrillt på nätet efter en smidig lösning på detta problemet men hittar inget .

  Jag kör med 3 abon.
  Modem Firmware 02.30.03
  Jailbreakad via QuickPwn.exe har provat både iPhone1,2_2.2_5G77_Restore.ipsw och iPhone1,2_2.2.1_5H11_Restore.ipsw

  En anna grej jag har okså köpt RebelSim Programmerare men Windows lyckas inte installera den pga.det inte finns någon mjukvara ?

  Väldigt tacksam för hjälp !

 18. jens May 23, 2009 at 21:29

  tja jag ska till new york 1 juli och undrar ifall det går att köpa en iphone dära olåst ? nån som vet ifall man kan det?

 19. Henrik May 30, 2009 at 06:46

  Hej
  Bra sida med mycket bra information på och det verkar vara många här som är kunniga på detta område …
  En fråga finns det någon som kan tala om för mig hur fan fungerar det ..

  Jag har köpt ett kort med o det fungerar skit bra men hur fungerar det, min telefon är låst till telia o med mirakel kortet låste det upp den….

 20. Richard June 8, 2009 at 11:44

  Är nu inne på mitt andra rebelsim och får det inte att fungera. Min Iphone 3G är så klart låst till telia, har basband 2.30.03 och software 2.2.1 och jag vill köra med 3. Får bara upp “inget sim”. Har testat med både 2G och 3G, data roaming on och off, stängt av och satt på men har fortfarande samma problem. Detta är som sagt mitt andra kort då jag trodde mitt första var trasigt så jag fick ett nytt. Hjälp uppskattas verkligen.

 21. Marcus June 11, 2009 at 09:35

  Hej,
  En rak fråga: går det att idag köpa en Iphone 3G hos t.ex Telia som förmodligen har operativet 2.2.1 och använda rebelSIM med den på en gång med Tele2?

  Mvh Marcus

  • Richard June 11, 2009 at 12:15

   Det är just det jag gjort och har nu försökt med två rebelsim som ska ha senaste mjukvaran och nej jag får det inte att fungera alls, det står “INGET SIM” hela tiden. Har fått support från dom jag köpte ifrån men inget av detta har hjälpt så nu sitter jag med en iphone som jag inte kan ringa med då jag redan har abonnemang hos 3. Har dock läst att en del fått det att fungera men de flesta verkar har problem med inkommande samtal och sms men jag får som sagt inte ens någon täckning.

   Om någon kan tala om om de har en iphone 3G med senaste basbandet 2.30.03 och senaste mjukvaran 2.2.1 och ändå får detta att fungera med rebelsim och 3 eller någon annan operatör så vore det kul om den personen skrev här och självfallet om någon har något tips på hur jag kan få min iphone upplåst för 3 vare sig med hårdvara eller mjukvara så vore jag väldigt tacksam för all hjälp.

  • Richard June 11, 2009 at 12:18

   Såg nu att du har Tele2 men jag har faktiskt även testat med Tele2 då jag har ett abonnemang hos dom också men får inte heller detta att fungera.

 22. Leyla November 15, 2009 at 19:22

  Funkar rebel-sim med 3GS? Finns det andra liknande kort som också funkar med 3GS?

 23. Rx-7 December 19, 2009 at 13:01

  hejsan alla jag undrar vart ifrån kan man köpa detta RebelSIM för iPhone 3GS ?

  • Snook December 19, 2009 at 15:10

   Det finns inte, men du kan låsa upp genom att jailbreaka och installera Blacksn0w.

   Det sker i mjukvaran.

   Sök efter blackra1n eller blacksn0w i forumet https://www.iphoneinfo.se/forum/

 24. st June 18, 2010 at 12:03

  ‘Hej! Jag har en iphone 3G köpt från USA..Den har vart jailbreakad och upplåst men efter den hängt sig o jag vart tvungen att starta om är den nu låst och uppdaterad till 3.1.3 genom itunes. Min fråga är nu om jag kan få den o funka med Rebel Sim??

 25. Eating Breakfast in Grenna July 28, 2010 at 12:32

  […] Buy a rebel-sim-card (many types) online, that costs around 25€, a freight, and a bit of your time to make a hole in the simcard to […]

 26. Elin August 15, 2010 at 14:51

  Hej, ursäkta om man låter fruktansvärt okunnig nu men hur ‘Aktiverar’ man sin iPhone 3G på bästa sätt? Är detta komplicerat? Funderar på att köpa ett Rebelsim för att låsa upp min iPhone eftersom jag är vill byta operatör.

  Hemskt tacksam för svar!

Comments are closed.